Alternatief kerstpakket

Alternatief kerstpakket

Kerstpakket & Coronatijd. Er is veel over gesproken en geschreven in december 2020. Het doet me denken aan mijn eigen ervaring, 20 jaar geleden. In plaats van een joekel van een kerstdoos kreeg ieder personeelslid een envelop met 200 gulden van de baas in het jaar 2000. Uitgeven aan reguliere boodschappen was geen optie voor mij.

Ik besloot naar de Wereldwinkel te gaan in Roermond (ik werkte in die tijd in Roermond). Mijn guldens verruilde ik voor een unieke, zwarte kerststal. Ik blij en de makers in Afrika (Tanzania) ongetwijfeld ook. Na twintig jaar beleven we nog steeds veel plezier aan deze bijzondere aankoop, aan dit unieke geschenk van de baas. Het kindje Jezus blijft geprezen en… geprijsd! Aan de onderkant: F 199,00!

Denk ik aan de kerststal, denk ik aan vervlogen tijden, aan Franciscus van Assisi, de bedenker van de kerststal; aan mijn laatste loondienstfunctie. En… ook aan mijn partner (klarinettist) want van het zgn. grenadille hout (mpingo) bouwen ze niet alleen kerststallen maar ook klarinetten. Helaas maken we voor het eerst een oorverdovende stilte mee rond kerst. Geen kerstconcerten en muzikale optredens in coronatijd. Normaal is het topdrukte. We maken er het beste van.

Eerste Kerstdag is het zover. Dan hoeft het kindje Jezus niet langer buiten de stal te blijven. Dan schuift hij aan bij zijn familie, een 13-delige kerststal: Maria en Jozef, de engel, de drie koningen en de herder staan met open armen klaar. De ezel en de os en een aantal schapen maken de kerststal compleet.