Beethoven komt naar Zwolle

Beethoven komt naar Zwolle

Een unicum! Voor de 1e keer in de geschiedenis van Zwolle wordt de 9e symfonie van Beethoven uitgevoerd. Op zaterdag 25 november 2023 staan 130 musici voor u klaar in theater De Spiegel aan het Spinhuisplein. Het gaat om het jubilerende HanzeOrkest, vier solisten én drie koren. Deze symfonie, de zogenaamde koorsymfonie, staat onder leiding van dirigent Frank Adams uit Tilburg.

Alle Menschen werden Brüder
De 9e symfonie van Beethoven is een hoogtepunt in het landschap van de klassieke muziek. Een meesterwerk. Het laatste deel bevat het bekende lied ‘Ode an die Freude’ met de beroemde uitspraak ‘Alle Menschen werden Brüder’. Sinds 1972 is dit het officiële Europese volkslied. Het is een volkslied zonder tekst. Geschreven in de universele taal van de muziek geeft het uitdrukking aan de Europese idealen van vrijheid, vrede en solidariteit.

Jubileum
Het HanzeOrkest pakt deze keer groots uit. Reden is het 30 jarig jubileum (uitgesteld vanwege corona). Zwolle is de stad waar het 30 jaar geleden allemaal begon. Het orkest en alle andere musici zijn er trots op deze symfonie in Zwolle te mogen uitvoeren. Meer informatie en kaartverkoop vindt u op www.zwolsetheaters.nl.

“Iedereen die mijn muziek begrijpt, zal nooit meer ongelukkig zijn.”
Ludwig van Beethoven (1770-1827)


P.s.: Beethoven & tekstbureau Katharos hebben meer gemeen dan u misschien wel denkt. Noten (de musicus) & woorden (de tekstschrijver) komen in ons huishouden samen. Ook staat een prachtige lijfspreuk van Beethoven al jarenlang op de achterkant van mijn visitekaartje.