Joep Zoetemelk zomer 1980

Joep Zoetemelk zomer 1980

Vakantiekiekjes. Wie heeft ze niet? Toen ik hoorde dat het in 2020 maar liefst 40 jaar geleden was dat Joop Zoetemelk de Tour de France won, heb ik de zolder verbouwd op zoek naar zijn foto’s. Want… ik stond erbij in 1980.

Een kleine terugblik – Op donderdag 17 juli 1980 tuurde ik als beginnend hippie (20) uren over de Franse heuvels naar de wielerkaravaan én de in een flits voorbijkomende wielrenners. Ongetwijfeld komt hier het woord Tour-de-Flits vandaan. De dag erna gingen we naar de tijdrit in Saint Etienne. Duizenden Nederlanders stonden langs de kant te schreeuwen: “Jopie, Jopie.” Een ervaring om kippenvel van te krijgen. Joop reed een prachtige tijd en werd 1e. Knetemann tweede, Agostinho derde en Kuiper vierde. De prijsuitreiking en de interviews volgden. We stonden op één meter afstand en keken ernaar. Aldus mijn lang bewaard vakantieverslag mét foto van 40 jaar geleden.

Zo maar een herinnering… Tot nu toe ongezien…  Met een knipoog naar het boek ‘Ongezien’ dat in 2020 als eerbetoon aan Joop is verschenen. Wat heb ik genoten van Joop. En nog steeds geniet ik van deze bescheiden wielrenner. Een voorbeeld voor ons allemaal.