Zaerums dialect

Zaerums dialect

Taal is echt mijn ding. Ik ben groot gebracht met Nederlands, Engels, Frans, Duits en Latijn. Maar… het liefste spreek ik mijn eigen dialect: Zaerums ofwel Sevenums (L). Zet ik mijn dialect om in het Nederlands dan is het net of ik de plank missla. Het gevoel is weg. “Ach jungske toch!”, is zo’n voorbeeld.

Sinds 2008 woon ik in Heino (O.) en toch spreek ik dagelijks plat, mijn eigen dialect. Het luisterend oor vind ik bij manlief (ex-Zwollenaar) en ons adoptiehondje. Zo hou ik mijn dialect op peil. Als geen ander begrijpen ze mijn moedertaal. Sallands versta ik intussen ook maar spreken kan ik het niet.

As Zaerums megje ben ik trots dat mijn dialect sinds 13 nov. 2021 op internet staat. Zef en Jaer Mertens realiseerden dit met veel engelengeduld. Meer dan 6.000 Zaerumse weurd hebben ze gedigitaliseerd. Dit is o.m. te danken aan het in 2010 verschenen Sevenums Woordenboek (hard copy-vorm) én het archief van heemkundevereniging Sevenum.

In het overzicht tref je een aantal markante Zaerumse woorden aan. Met vertaling! ☺ Ik heb ze zelf uitgezocht tussen de duizenden woorden. Raadpleeg vooral ook het Sevenums woordenboek; onder het kopje archief (blauwe balk) vind je alle woorden op alfabetische volgorde.

Oh ja, als er iemand nog een goed Nederlands woord weet voor het Zaerumse woord ‘nuttert’ laat het me dan even weten via het contactformulier!

Blief plat praoten! Wat is dur nag schoonder dan dien eigen moodertaal?!

Zaerums Nederlands Zaerums Nederlands
aek azijn roaf korst op een wondje
brampele bramen rulsen stoeien
dumpel deuk schrawwe huilen
emes betoepe iemand belazeren schóttelslet vaatdoek
fliês tas smale gêter magere Hein
hausen handschoenen speêjen braken
hennekutje kippenhok stoekdroad elektrische afrastering
huuske wc taoter modder
joeks plezeer tesnuizik zakdoek
kerboêt balkenbrij toemel (kop)zorg
kotje gevangenis umtrekken omkleden
kwegke kikkers vottetes achterzak
moêljaân praatjesmaker waegeschiêter strontje
moetworm mol waerskop dwarsligger
naks bloot wêk mik, brood
op de huukskes gehurkt willewoep tuinbonen
perdjespeul draaimolen zeksdempel mier
rikske vork